Trhané vepřové v housce alias Pulled Pork Sandwich

  • obtížnost

    3/5

  • příprava

    5 min

  • grilování

    11 hod

  • porce

    8 - 12

  • dřevo

    olše

Co se vleče, neuteče. Dlouhý čas přípravy nejen zvýrazní kouřovou příchuť, ale maso bude tak křehké, že se bude rozpadat. Doslova. Odtud též název trhané vepřové. Tahle delikatesa je jeden z pilířů americké BBQ kultury, která čím dál rychleji získává své příznivce i u nás.

Ingredience

  • 1 vepřové ramínko s kostí (2-3 kg) / alternativně lze použít krkovici vcelku
  • 400 ml jablečného džusu/moštu výrazné chuti
  • Suchá marinovací směs na drůbež a vepřové Traeger Pork & Poultry Shake
  • cca 10 hamburgerových bulek
  • Coleslaw salát
  • Traeger Regular BBQ omáčka (nebo jiná BBQ omáčka, kterou máte rádi)

Příprava

Vetřete do masa ze všech stran suchou marinovací směs (čili “rub”, česky “rab”). Doporučujeme použít spíš více než méně rubu, je to jeden z důležitých faktorů, které ovlivní výslednou chuť. Maso zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v lednici.

Až budete připraveni, nastartujte svůj Traeger: zapněte ho na “Smoke” a nechte asi 4-5 minut otevřené víko, než se oheň rozhoří. Nastavte gril na 107°C, zavřete víko a nechte gril zahřát na požadovanou teplotu, bude stačit 10-15 minut.

Dejte maso přímo na gril, stranou s tukovým krytím směrem nahoru a grilujte 3 hodiny, každou půl hodinu až hodinu bohatě potřete jablečným džusem (je možné použít rozprašovač, pozor aby byla použitá nádoba a rozprašovač vhodný pro kontakt s potravinami).

Dejte maso do jednorázového pekáčku z bytelné hliníkové fólie, zvyšte teplotu na 121°C a pečte dalších 6-8 h, nebo dokud vnitřní teplota v nejširší části (pozor, hrot sondy teploměru se nesmí dotýkat kosti!) vystoupí na 87 °C. Jestliže by se na povrchu peklo ramínko příliš (začne honě hnědnout, může se stát u větších kusů masa) můžete buď a) volně přikrýt maso hliníkovou folií, nebo b) snížit teplotu zpět na 107 °C a pokračovat více zvolna.

Přesuňte maso do hlubší nádoby, nechte ho 20 minut odstát. Šťávu z pekáčku slijte do čisté nádoby a vyjměte případné kousky tuku.

Vyndejte kosti a rozeberte maso na kusy, půjde to velmi snadno! Jakékoliv větši kousky tuku oddělte.

Jednotlivé kusy masa v servírovací míse rozeberte/roztrjete skoro až “na vlákna” (pár jich může zůstávat pohromadě).

Můžete dochutit rubem, případně polít výpekem (případně i s trochou zbylého jablečného džusu). Dle chuti můžete do masa zamíchat v tento okamžik BBQ omáčku nebo jí následně podávat k masu.

Maso servírujte třeba v burgerových bulkách (rozkrojené, opečené) s coleslaw salátem a BBQ omáčkou.

Dobrou chuť!