BBQ sekaná co není jako od maminky

  • obtížnost

    2/5

  • příprava

    15 min

  • grilování

    2 hod

  • porce

    6 - 8

  • dřevo

    jabloň

Tahle BBQ sekaná je o parník před klasickými recepty. Čím si vás podmaní? Skvělou kůrkou a netradiční kombinací chutí: maso s šalvějí a jemným kouřovým aroma jabloňového dřeva. Doporučujeme schovat pár krajíců čerstvého chleba na závěr. Všichni u stolu s ním vytřou talíř a ještě olíznou všech deset.

Ingredience

  • 900 g mletého hovězího
  • 120 g čerstvé grilovací klobásy (jasně, že jenom náplň, a jen pokud seženete kvalitní, jinak doporučujeme nahradit mletým bůčkem)
  • 240 ml mléka (když to není plnotučné, není to mléko…)
  • 2 čajové lžičky soli (cca 11 g)
  • 1 střední/větší cibule nakrájená na kostičky
  • 2 vajíčka (mírně ručně našlehaná, stačí vidličkou)
  • 115 g strouhanky
  • 1/2 lžičky drhnuté šalvěje
  • 230 ml Traeger BBQ omáčky (nebo jiné vaší oblíbené BBQ omáčky)
  • 110 ml chuťově výrazného jablečného džusu/moštu

Příprava

Až budete chtít začít s vařením, nastartujte svůj Traeger: zapněte ho na “Smoke” a nechte asi 4-5 minut otevřené víko, než se oheň rozhoří. Nastavte gril na 107°C, zavřete víko a nechte gril zahřát na požadovanou teplotu, bude stačit 10-15 minut.

V misce (ideálně sklo/porcelán) smíchejte strouhanku s mlékem, cibulí, šalvějí a solí. Poté pidejte mleté maso, náplň z grilovací klobásy (nebo mletý bůček) a vše důsledně promíchejte.

Vytvarujte sekanou: bochník, šišku či pecen, každý tomu říká jinak. Důležité je vše pořádně stlačit dohromady, aby se sekaná při pečení či následném krájení nerozpadala. Dejte na dobře vymaštěný plech či do pekáčku.

Plech / pekáček se sekanou dejte do grilu a pečte na 107 °C 2 hodiny nebo dokud vnitřní teplota v nejširším místě nedosáhne 71°C.

Mezitím smíchejte Traeger BBQ omáčku a jablečný džus/mošt a touto směsí sekanou posledních 20 minut pečení pravidelně potírejte.

Dobrou chuť!