Citronové kuře na česneku a rozmarýnu

  • obtížnost

    4/5

  • příprava

    10 min

  • grilování

    60 - 90 min

  • porce

    4 - 6

  • dřevo

    pekanový ořech

Každý kousek tohoto kuřete marinovaného v citronové šťávě s rozmarýnem a česnekem, pečeného v jemném kouři pekanového ořechu, vám na jazyku přehraje celou symfonii chutí. Nechte si po jídle nějaký čas na rekonvalescenci. Pro vaše chuťové buňky. Z tohohle se budou chvilku sbírat.

Ingredience

  • 1 Kuře ( kolem 1,75 kg)
  • 2 citrony
  • 1/3 hrnku čerstvých rozmarýnových lístků (na objem cca 80 ml) - 1 větvičku si nechte stranou, ostatní pokrájet najemno
  • 5 stroužků česneku, prolisovaného
  • 1 čajová lžička černého pepře - čerstvě namletého nahrubo
  • 1 lžička soli
  • 120 ml kvalitního olivového oleje
  • Traeger Saskatchevan Rub (pokud nemáte, přidejte ještě trochu soli a čerstvě mletého pepře)

Příprava

Opláchněte kuře a osušte papírovými utěrkami. Odřízněte případné plandající kousky kůže s tukem.

Jeden citron rozkrojte napůl a vymačkejte z něj šťávu. Vymačkané polovičky nevyhazovat, budou se ještě hodit. Druhý citron rozkrájejte na čtvrtiny či širší plátky.

V menší misce (ideálně sklo/porcelán) smíchejte olivový olej, najemno pokrájený rozmarýn, citronovou šťávu, česnek, sůl a pepř a vyšlehejte emulzi (z tekuté konzistence se změní někam ke konzistenci majonézy). S ní potom potřete kuře zevnitř i zvenčí, dejte do většího uzavíratelného igelitového sáčku a nechte marinovat v lednici 4-6 hodin.

Kuře vyndejte ze sáčku (zbylá marináda již nebude potřeba), složte mu křídla za záda a do dutiny dejte vymačkané oloviny citronu a větvičku rozmarýnu. Svažte nohy k sobě kuchařským provázkem.

Okořeňte kuře suchou kořenící směsí Traeger Saskatchevan Rub (v nouzi jen sůl + čerstvě mletý pepř, ale chuťově tak logicky vaše kuře něco ztratí). Dejte do pečící pánve či pekáčku a okolo něj dejte kousky druhého citronu.

Až budete připraveni, nastartujte svůj Traeger: zapněte ho na “Smoke” a nechte asi 4-5 minut otevřené víko, než se oheň rozhoří. Nastavte gril na 190°C, zavřete víko a nechte gril zahřát na požadovanou teplotu, bude stačit 10-15 minut.

Pečte kuře 60-90 minut, nebo dokud vnitřní teplota v široké části stehna nedosáhne 74°C.

Před podáváním nechte 5 minut odstát.

Dobrou chuť!

Poznámka: rozmarýn je jen jendou z aromatických bylinek, které připadají v úvahu. Lze ho dobře doplnit či nahradit tymiánem, ale například též estragonem či šalvějí. Vyzkoušejte nové přístupy a podělte se s ostatními Traeger nadšenci o vaše zkušenosti!