Burger s nakouřeným trhaným vepřovým masem

  • obtížnost

    3/5

  • příprava

    5 min

  • grilování

    8 hod

  • porce

    8 - 12

  • dřevo

    jablko

Tenhle recept je božská kombinace nejlepších chutí! Exploze sladké, pikantní a nakouřené chuti vás jednoduše dostane a už nebudete chtít nikdy jinak!

Ingredience

  • 1 vepřové ramínko s kostí (3-4 kg) / alternativně lze použít krkovici vcelku
  • 1 lžíce sušeného koriandru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce namleté kávy
  • 1/2 lžíce sušeného chilli
  • 1/2 lžíce pikantní paprik
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžíce čerstvě drceného pepře
  • cca 12-14 hamburgerových bulek, rozpůlených a opečených
  • Coleslaw salát
  • 2 hrnky na kolečka nakrájených nakládaných okurek
  • Traeger BBQ omáčka (nebo jiná BBQ omáčka, kterou máte rádi)

Příprava

Smíchejte všechny ingredience na suchou marinovací směs (čili “rub”, česky “rab”) a vetřete do masa ze všech stran. Doporučujeme použít spíš více než méně rubu, je to jeden z důležitých faktorů, které ovlivní výslednou chuť. Maso zabalte do potravinové fólie a nechte přes noc v lednici.

Až budete připraveni, nastartujte svůj Traeger. Nastavte gril na 121°C, zavřete víko a nechte gril zahřát na požadovanou teplotu, bude stačit 10-15 minut.

Maso dejte přímo na mřížku, stranou s tukovým krytím směrem nahoru. Vpíchněte do masa teploměr a grilujte 3-4 hodiny, dokud nebude teplota uvnitř masa cca 71°C. (Pozor, hrot sondy teploměru se nesmí dotýkat kosti!)

Zabalte maso pevně do dvojité vrstvy alobalové folie. vraťte zpátky do grilu a pečte dokud nebude vnitřní teplota masa cca 95°C. Až dosáhne maso požadované teploty, sundejte ho z grilu a nechte ve folii dalších 45min odpočívat

Až si maso odpočine, vyjměte ho z folie, odebrete zbytky tuku a přesuňte maso do hlubší nádoby.

Vyndejte kosti a rozeberte maso na kusy, půjde to velmi snadno! Budou vám stačit dvě vidličky a trocha lásky.

Jednotlivé kusy masa v servírovací míse rozeberte/roztrhejte skoro až “na vlákna” (pár jich může zůstávat pohromadě).

Můžete dochutit solí a polít výpekem z folie.

Maso servírujte třeba v burgerových bulkách (rozkrojené, opečené) s coleslaw salátem, nakládanými okurkami a BBQ omáčkou.

Dobrou chuť!