Stupně propečení steaku

Řekneme Vám, jak ugrilovat perfektní steak přesně podle vašich představ.

Dejte svému mlsnému jazyku ochutnat šťavnatý, na Traegeru grilovaný steak. Nezáleží, jestli je máte rádi čerstvě z pastviny, s trochou růžové, nebo pořádně vypečené. Naučíme Vás, jak připravit perfektní steak vašeho oblíbeného stupně propečení.

RARE

Minimální sear na vnějšku masa. Lidi grilují na způsob rare, protože se stydí je před hosty jíst přímo z lednice.

Vnitřní teplota: 60 °C
Délka grilování: ~2.5 minut každou stranu
Barva středu: Červená
Teplota středu: Chladno
Kdo je jí: Praví masožravci

MEDIUM RARE

Ideální propečení steaku, které nechá nejlépe vyniknout přirozenou chuť masa. Medium rare volí connoisseuři i chefs!

Vnitřní teplota: 64 °C
Délka grilování: ~3.5 minut každou stranu
Barva středu: Růžová s tenkými hnědými pruhy na vrchu a spodku.
Teplota středu: Pokojová teplota
Kdo je jí: Ron Swanson.

MEDIUM

Většina lidí je spokojena s tímhle stupněm pečení. Není ani moc krvavý, ani suchý jako Sahara.

Vnitřní teplota: 65.5 °C
Délka grilování: ~4.5 minut každou stranu
Barva středu: Trocha růžové
Teplota středu: Vlažná
Kdo je jí: Lidé, co si rádi vychutnávají své jídlo.

MEDIUM WELL

Rozhodně je upečený, ale stále zachovává přírodní chuť masa.

Vnitřní teplota: 67 °C
Délka grilování: ~5.5 minut každou stranu
Barva středu: Trocha světle růžové
Teplota středu: Teplá
Kdo je jí: Ti, co věří v bezpečnost především.

WELL DONE

Minimální sear na vnějšku masa. Lidi je vaří na způsob rare, protože se stydí je před hosty jíst přímo z lednice.

Vnitřní teplota: 73 °C
Délka grilování: ~6.5 minut každou stranu
Barva středu: Trocha světle růžové
Teplota středu: Teplá skrz naskrz
Kdo je jí: Donald Trump

CO JSTE TO PROVEDLI? (VLOŽTE VÝMLUVU)

Tohle je hokejový puk steakového světa - radši si dejte salát, když tak moc nesnášíte steaky.

Vnitřní teplota: 74+ °C
Délka grilování: ~8-10 minut každou stranu
Barva středu: Úplně hnědá
Teplota středu: Horký přímo z grilu
Kdo je jí: Léčící-se vegetariáni.

Vybírání perfektního steaku:

Vždy vybírejte vysoce kvalitní maso. Kvalita masa určuje konzistenci, jemnost a jak moc chuti bude Váš steak mít.

Čím tlustší steak, tím jednoduší je ho uvařit a tím lépe bude chutnat. Zastavte se ve vašem nejbližším řeznictví a poptejte se na přesně to, co chcete, tedy steak “na dva palce” (3-4 cm). Většina obchodů s potravinami je prodává 1,5-2 cm tlusté. Tenké steaky se vaří rychleji a mají méně chuti.

Předehřejte svůj gril a ujistěte se, že má aspoň 230 °C. Grilování může být rychlý a jednoduchý proces. Tlustě krájené steaky taky více odpouští chyby v době vaření a následné jemnosti.

Vyzkoušejte každý z těchto stupňů vaření doma a ochutnejte duhu steakových chutí, aby jste poznali, který je váš nejoblíbenější. Dobrou chuť!